Ebru CAN

Dil ve Konuşma Terapisti








2008 yılında Almanya‘nın Hessen eyaleti Philipps Marburg Üniversitesi Tıp fakültesi Klinik öncesi eğitimini tamamlayarak 2012 yılında Düsseldorfer Akademie Logopedi bölümüne geçiş yaparak Dil, Konuşma, Ses ve Yutma bozukluğu (Logopedi) terapisti bölümünden PPA “Primer Progresif Afazi“ hakkında hazırladığı bitirme tezi ile mezun olmuştur. 

2018 yılında Hochschule Osnabrück üniversitesinde tekrar eğitim alarak, ‘’Kekemelikte online terapi ve kekemelik terapisinde tanımlamanın duyarsızlaştırmaya olan etkisi “konulu bitirme tezi ile lisans eğitimini tamamlamıştır. Üniversite, çok başarılı bulduğu bitirme tezini makale olarak bilimsel bir dergide yayınlama kararı almıştır.

Eğitimi boyunca Almanya Essen Üniversite Hastanesi, Türkiye’de: Anadolu Hastanesi, çeşitli Anaokulu, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde stajlarını tamamlamıştır. 

DİLGEM – dil ve konuşma merkezinde, Britta Resas dil ve Konuşma merkezinde, Krayer Therapiezentrum`da, Çorlu Marmaram özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde; çocuk ve yetişkin konuşma bozuklukları, Ses, Yutma, Gecikmiş dil ve konuşma ve Artikülasyon bozukluğu,Fonolojik bozukluklar, Hızlı konuşma bozukluğu, Mutizm, Otizme ve Down sendromuna bağlı dil ve konuşma bozuklukları, Dudak damak yarıklığı, MFT – Myo-Fonksiyonel-Terapi, Kekemelik, Apraksi, Afazi, Dizartri ve Disleksi alanlarında çalışmıştır. 

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde ağırlıklı olarak Otizmli, İşitme engelli ve Down Sendromlu çocuklarla çalışmıştır. Otizmde iletişim ve davranış bozukluğu terapisi sertifikasyonuna ve otizmli bireylerde iletişim becerilerinin geliştirilmesi (Doç. Dr. Anne Emerson) sertifikasyonuna sahiptir.

Eğitim görevlilerinde meslek hastalığı olan ses bozukluğu üzerine hazırlanmış sertifika programına katılmıştır. 

10 haftalık süpervizör eğitimini tamamlamıştır. T.C. Üsküdar Üniversitesi “8.ci Dil ve Konuşma Bozuklukları Kongresine katılmıştır.

2016 yılında PECS (“Picture Exchange Communication System) uygulayıcısı sertifikasyonuna sahip olmuştur. 

2017 yılında ergen ve yetişkinler icin kekemelikte yoğunlaştırılmış modifikasyon terapisi seminerlerine katılıp IMS terapisi (Hartmut Zückner) uygulama hakkına sahip olmuştur.

2018 yılında okul öncesi dönem kekeleyen çocukların terapisinde modifikasyon yaklaşımı seminerlerine katılıp KIDS- Kekemelik (Claudia Walther) terapisi uygulama hakkına sahip olmuştur. 

Ergoterapi alanında duyu bütünleme seminerlerine katılmıştır. (Dilara Katırcıoğlu)

2017-2019 Prolog Turkey`de calışıp Almanca dil ve konuşma terapisi materyallerini ve kutu oyunlarını Almancadan Türkçeye uyarlamıştır.. 

Çocuklarda dil ve konuşma bozukluğu terapilerinde oyunların önemi hakkında proje hazırlamıştır. Hem Almanya’da hem de Türkiye’de çalıştığı terapi merkezlerinde ailelere sağlıklı dil gelişimi için ailelerin görevleri hakkında eğitim seminerleri vermiştir.

Almanya‘da çift dille yetişen çocukların dil gelişimi hakkında seminerler vermiş ve bu alanda aile danışmanlığı yapmıştır. 

Uygulayıcı Sertifikaları; IMS-Kekemelik Terapisi, KIDS-Kekemelik Terapisi, P.O.P.T-Artikülasyon, MFT-Oral Motor Terapisi, Kintestik Kontrollü Konuşma, Lemo-Afazide LOgogen model, DIR-Floortime 101

Halen kurucusu olduğu Konuşma Zamanı Dil ve Konuşma Terapi Merkezinde aktif olarak terapilerine 3 dilde Almanca, İngilizce ve Türkçe devam etmektedir.